Pas endavant de la Formació Professional a Catalunya

Jaume Rifà

El projecte de llei que ha aprovat la Generalitat de Catalunya que ve precedit pel suport del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya, té com a principal objectiu, quan entri en vigor la norma d’interrelacionar millor l’àmbit educatiu i el laboral, fet més que és imprescindible en el moment de canvi de model productiu que viu l’economia catalana. És una mesura necessària, encara que possiblement no suficient, ja que perquè sigui vertaderament eficaç haurà de comportar una millora de la formació del professorat, i sobretot a una reactivació de l’economia que faciliti sortides laborals a la majoria dels joves, i no hagin d’anar a treballar a l’estranger.

 


L’objectiu de la nova llei és rebaixar la taxa actual del 40% de treballadors que tenen un nivell baix de qualificació professional, atès que cada vegada manca més personal qualificat per fer front al nou model productiu. Segons la consellera d’Educació, Irene Rigau, “en els propers anys, es creu que només entre el 15% i el 20% dels llocs de treball, no necessitaran cap tipus de preparació”. També cal tenir amb compte el relleu laboral que està previst en els propers anys per la jubilació de moltes persones, ja que hi ha un gran volum de treballadors que sobrepassa l’edat dels 60 anys.  

 


La futura nova llei és una bona base per canviar mentalitats, enterrar vell vicis i apostar pel futur. S’ha d’acabar la deficient relació entre l’ensenyament i la realitat del treball que ha estat un dels mals endèmics de la formació professional a l’estat espanyol. Durant dècades, i degut a l’espectacular apogeu dels estudis universitaris entre la classe mitjana, la formació professional fou considerada erradament com una opció de segona, com la ventafocs de l’ensenyament. Per sort aquesta percepció social darrerament ha canviat en gran part, i la nova llei catalana aprovada fa un gran pas endavant en la suma de cicles formatius i reciclatge professional, i que ha de facilitar una millor incorporació al món del treball als estudiants de Formació Professional.

 

Edicions locals