12 d’agost de 2014 - DIA INTERNACIONAL DE LA JOVENTUT

Redacció

Principalment existeixen dos tipus de diades; les diades de celebració i les diades de reflexió. Les diades de celebració són aquelles en que ens donem copets a l’espatlla per una feina ben feta. En canvi, les diades de reflexió ens serveixen per pensar com d’abrupte i llarg és el camí que ens queda recórrer per a poder celebrar una feina ben feta.


En el cas del Dia Mundial de la Joventut cal que ens aturem a valorar què és allò que estem fent bé però també cal que guaitem cap a l’horitzó i estudiem quin és el punt al qual volem arribar. Com moltes altres, les polítiques de joventut naixen amb l’objectiu de desaparèixer, és a dir, són el mitjà del que disposem per situar als nostres joves i a les nostres joves en un escenari d’igualtat d’oportunitats amb la resta de ciutadans i ciutadanes de la societat.


No cal mirar gaire més lluny de les dades de desocupació juvenil per sentenciar que, efectivament, el camí és abrupte i llarg, molt molt llarg.


En aquest camí cal un gran esforç per farcir la caixa d’eines del jovent, però no des del recorrent poder adultocràtic sinó des del creixement col·lectiu, des de la democràcia participativa i des del treball colze a colze per omplir la joventut de ganes i d’il·lusió. Una societat rica en valors és aquella que pretén que el jovent sigui un subjecte de dret i alhora un subjecte ple de drets, per tant, cal que el jovent s’apoderi, que sigui conscient del seu potencial transformador d’una realitat que sovint nega aquests drets. Així és com aquesta societat rica integra els joves i les joves com una part més del seu tot i no els condemna a la marginalitat de la perifèria.


Cal doncs que el jovent és reivindiqui a través de l’expressió, de l’autoorganització i de la participació com la baula més valuosa de la societat, cal que el jovent sigui, com diria Silvio Rodríguez, un canó de futur, que dispari drets i oportunitats i que a poc a poc basteixi una societat més justa i igualitària pel demà, una societat on, per fi, puguin desaparèixer les diades de reflexió i puguem celebrar que hem fet bé la nostra feina.

 

Fòrum de Síndics, Síndiques, Defensors i Defensores Locals de Catalunya, ForumSD.

Edicions locals