L’àmbit local catalitzador del canvi d’època

Josep Torrecillas

Estem finalitzant aquest any 2014 en què hi ha hagut esdeveniments molt importants, sobretot a Catalunya en què la ciutadania s’ha mobilitzat per expressar quin és el futur del nostre país.

 


Tots els ulls estan posats en el proper any que començarem aviat. El 2015 és un any d’eleccions: Municipals, Generals i de ben segur les Autonòmiques. Les tres conteses han de tenir un denominador comú: obrir un procés constituent que abordi els problemes socials i territorials que pateix la ciutadania i que sens dubte amb el PP això no és possible avançar, perquè han privatitzat els drets i  la política. Perquè conjuntament amb CIU han aplicat receptes neoliberals basades en les retallades socials i mesures econòmiques al servei dels poderosos.

 


Aquesta ruptura democràtica i pacífica també s’ha de donar en l’àmbit municipal, perquè és l’espai més tangible per a la transformació social i on es pot de-senvolupar polítiques de proximitat com a línia de construcció de dignitat, igualtat i sostenibilitat.

 


El model que impulsa el PP i CIU passa per reduir a la mínima expressió l’esfera pública local, per arrancar-li el seu caràcter polític. S’ha aprofitat  la crisi per part del PP per re-centralitzar, reduir la democràcia i desmantellar els serveis públics fent perdre als ajuntaments competències a favor dels ciutadans i ciutadanes.

 


El municipalisme emancipador del segle XXI situa als ajuntaments com a protagonistes en la construcció d’un nou país de llibertats, justícia social, inclusió, ecològic i radicalment democràtic. Aquest nou municipalisme aposta per cinc fils: a) democràcia deliberativa i directa, b) Una nova economia socialment responsable, verda i cooperativa, c) Justícia social, drets socials i sense exclusions, d) Compromesos amb la sostenibilitat, i e) Solidaritat i convivència en la diversitat.  

 


I per fer això hi ha una voluntat clara per sumar, ajuntar-se i convergir en un mateix projecte a  partir de la coincidència en la diagnosi de que cal obrir una nova etapa, que hem de passar de la resistència a governar el canvi d’època, perquè del contrari els poderosos aprofitaran el canvi d’època per carregar-s’ho tot i per tant hem de plantar cara i disputar el futur, i és aquí on l’àmbit local pot tenir un paper catalitzador.            

 

Edicions locals