La JSC del Vallès Oriental demana la retirada de plaques i homenatjes a Jordi Pujol

Redacció

En Jordi Pujol i Soley va ser,  durant gairebé 24 anys, President de la Generalitat de Catalunya. Durant més de dues dècades, va anar guanyant eleccions amb còmodes majories, creant un mite basat en la moral i l'ètica, construint  així un relat de si mateix que, abans d'estiu, es va ensorrar.

 


El darrer 25 de juliol, l'expresident Pujol va emetre un comunicat en el qual confessava que havia evadit impostos al tenir, durant 34 anys, una fortuna a Andorra. Una fortuna que en aquell moment va dir que era una suposada herència però que ara, poques setmanes després, ja no la titlla com a tal, sinó com un "llegat". En aquell mateix comunicat, l'ex molt honorable es va "oblidar" de dir de quina quantitat de diners està parlant, quin és l'origen real d'aquests, qui és el suposat amic que va gestionar els diners evadits durant tres dècades, i per què no ha regularitzat abans aquesta suma milionària.

 


A aquesta confessió, se li sumen les notícies que van sorgint, majoritàriament provinents d'informes policials que van arribant poc a poc als tribunals de la justícia, en el que es va més enllà i es parla de múltiples societats vinculades a la família de l'expresident que haurien operat evadint impostos sense cap mena d'escrúpols i movent diners d'un paradís fiscal a l'altre. Tot i que aquestes investigacions estan en una fase encara incipient, sembla que el que es va veient és que en Jordi Pujol, la racista de la seva esposa Marta Ferrusola, i els seus fills s'haurien pogut aprofitar del Govern de la Generalitat per fer negocis privats il•lícits i mitjançant comissions il•legals generalitzades. En aquesta línia comencen a testificar ja alguns empresaris.

 


Certament, aquesta trama corrupta pròpia de la màfia està encara per demostrar, i per no perdre costums, possiblement trigarem anys en tenir sentències en ferm. Però el que sí sabem per boca de l'expresident és que Catalunya ha estat governada durant 23 anys per algú que, com a mínim, és un evasor fiscal. Així doncs, mentre en Jordi Pujol donava lliçons a tothom d'ètica i moral, al mateix temps evadia impostos que la resta de mortals normals i corrents sí havíem i hem de pagar.

 


D'ençà de la confessió d'aquest evasor fiscal, se li van retirar els honors corresponents a la condició d'expresident de la Generalitat de Catalunya, així com les medalles d'Or de les ciutats de Barcelona i Tarragona. En aquesta línia, d'altres municipis i indrets del país consideren o consideraran la possibilitat de retirar els honors i homenatges que s'hagin pogut fer al totpoderós Jordi Pujol durant aquestes dècades.

 


És en aquest sentit que, des de la JSC del Vallès Oriental, volem animar a tots els pobles i ciutats de la comarca que tinguin en algun dels seus equipaments o espais públics plaques o d'altres homenatges dedicats a l'expresident evasor, facin els passos adients per tal de retirar o corregir aquests textos gravats.

 


En ple segle XXI, i mentre la ciutadania demana canvis en el sistema democràtic i contundència contra els corruptes i delinqüents, cal fer net. Ben net.

 

 

 

Raul Broto,

Secretari de Comunicació JSC-VO

 

 

Edicions locals