Prou violència contra les dones

Redacció

El dia 25 de novembre commemorem el dia Internacional per l’eradicació de les violències masclistes. Unes violències que els masclistes produeixen els 365 dies de l’any atemptant contra la vida de les dones.

 


La persistència de valors i actituds retrògrades, masclistes i patriarcals mantenen unes arrels profundes a la nostra societat i perpetuen les relacions desiguals entre dones i homes. El desmantellament de drets que està significant la crisi econòmica, les polítiques d’austeritat i les retallades en l’Estat del Benestar impliquen un retrocés en la llibertat i l’autonomia econòmica de les dones. Aquests danys estan precaritzant la vida de les dones i situen l’horitzó de l’eradicació de la violència masclista més lluny encara. L’austeritat neoliberal s’acompanya de valors patriarcals per promoure el retorn de les dones a rols tradicionals, suprimint oportunitats, drets i equitat.

 


Les xifres visibles de la violència masclista en totes les seves formes i expressions, des dels maltractaments en l’àmbit de la parella, la violència sexual o els assetjaments laborals, entre altres múltiples manifestacions, així com els perfils dels agressors masclistes i la gravetat de l’augment de la violència en la població més jove, com alerten recents estudis, constaten una realitat inacceptable en qualsevol país democràtic. Més enllà de les dades visibles, informes recents com el de l’Agència de Drets Fonamentals de la Unió Europea presentava unes conclusions alarmants: un 22% de les dones a l’Estat espanyol afirmava haver patit violència física o sexual i ho callava. Un 30% denunciava haver patit violència física, psicològica o sexual a la infància per part d’un adult.  

 


Cal fer saber als agressors el rebuig i la condemna absoluta de totes les expressions de violència masclista, també de les més subtils i simbòliques. Cal emetre un contundent missatge de que no hi ha impunitat front els feminicidis ni la violència masclista.

 


El Dia internacional per l’eradicació de les violències masclistes, 25 de novembre, és una oportunitat per fer visible, una vegada més, aquesta situació devastadora que nega a milions de dones el seu dret a viure una vida lliure de violències. Però no n’hi ha prou en fer-la visible, cal un compromís ferm, social i polític per tal de combatre-la i eradicar-la. Cal posar fre a aquesta situació alarmant.

 

 

 

 

 

ICV-EUiA de Mollet

 

 

Edicions locals