Posicionament de CiU respecte el Ple de Constitució de Mollet del Vallès del 13 de juny

Redacció

Des del dia de les eleccions municipals del passar 24 de maig, CiU de Mollet ha estat mantenint reunions amb partits polítics i amb diverses entitats o agrupacions per explicar el nostre posicionament o valorar acords respecte al Ple de Constitució de l’Ajuntament del proper 13 de juny.
 

 


Considerem necessari, des del punt de vista de netedat política i de transparència democràtica, fer pública tota la informació que es presenta a continuació i els posicionaments tractats durant les reunions que s’han realitzat.

 


 
Les reunions formals que s’han mantingut aquests dies han estat amb els partits o coalicions polítiques següents: PSC Mollet, ARA Mollet ERC Mes i Canviem Mollet. També s’han mantingut trobades amb diverses persones representatives del teixit social i cultural de Mollet, així com tres reunions conjuntes del comitè local de CDC Mollet i els components de la llista electoral municipal.
 

 

 


 
 
CRITERIS GLOBALS DE CiU RESPECTE A PACTES MUNICIPALS
 
A nivell nacional s’han definit dos criteris respecte als pactes municipals, que compartim plenament a nivell local, que són els següents:
 
•         Facilitar els pactes de forces polítiques que estiguin per constituir ajuntaments amb un govern sobiranista.
•         En el cas que el criteri anterior no fos possible d’aplicar al municipi, es respectarà la llista més votada.
 

 

 


 
CRITERIS ESPECÍFICS APLICATS A MOLLET DEL VALLÈS

 
Donats els resultats electorals municipals que es van produir el passat 24 de maig a Mollet del Vallès, no hi ha cap força que hagi aconseguit una clara majoria que li permeti governar amb una certa tranquil·litat al capdavant de l’Ajuntament. Qualsevol pacte que doni majoria a una coalició de partits passa necessàriament per un pacte mínim de 3 forces o coalicions presentades a les passades eleccions.
 

 

 


 
Pactes proposats a CiU per part de la resta de forces polítiques
 
Els pactes que s’han proposat a l’agrupació de Mollet de CiU han sigut bàsicament dos:
 
-       Pacte en minoria amb el PSC Mollet
-       Pacte per constituir un govern de majoria absoluta entre Canviem Mollet, Ara ERC Mes i CiU.
 
 


Pactes proposats per CiU a altres forces polítiques
 
L’únic pacte que CiU Mollet ha posat sobre la taula diferencial respecte als exposats en l’apartat anterior ha estat un pacte entre PSC – Ara ERC Mes – CiU.
 

 

 


 
POSICIONAMENT DE CiU RESPECTE AL PACTE EN MINORIA AMB EL PSC MOLLET
 
Donada la baixada en regidors tan del PSC com de CiU a Mollet del Vallès, creiem que com a partit polític hem d’iniciar un procés de reflexió i de valoració dels resultats aconseguits el passat 24 de maig.
 
Malgrat tot, també considerem que la baixada en vots de les dues formacions polítiques no es deu únicament a temes estrictament locals, sinó a una tendència generalitzada a l’àrea metropolitana i a les zones properes a Barcelona en que les baixades dels partits tradicionals han estat la norma a falta d’analitzar algunes excepcions.
 
Com a partit de govern els darrers mandats amb el PSC valorem positivament la feina feta fins al moment i sabem que deixem molts projectes a mig fer o pendents d’iniciar-los, però considerem que, ara per ara, no té sentit començar el proper 13 de juny formant part d’un govern en minoria.
 
 

 

 


POSICIONAMENT DE CiU RESPECTE AL PACTE PER CONSTITUIR UN GOVERN DE MAJORIA ABSOLUTA ENTRE CANVIEM MOLLET, ARA ERC MES I CIU
 


Aquest pacte no correspon a cap dels criteris globals definits per CiU per tot el territori. Ni estaríem facilitant el govern al partit més votat, ni estaríem garantint un govern municipal sobiranista.

 


 
CiU ha posat clarament sobre la taula que no facilitarà un govern en el que els representants de Canviem Mollet ostentin l’alcaldia. Les posicions de Canviem Mollet respecte a CiU i les que han mantingut els partits polítics que integren aquesta coalició durant les darreres legislatures, així com el seu discurs programàtic, fan impossible que puguem donar suport a aquest pacte.
 

 


Davant d’aquesta situació i sense tancar-nos a la possibilitat d’un canvi, hem plantejat alternatives dins d’aquest conglomerat de partits polítics i coalicions.

 


 
Des de CiU considerem que no és correcte abordar l’anàlisi del pacte des del punt de vista de que hi ha tres blocs: Canviem Mollet amb 7 regidors, Ara ERC Mes amb 5 regidors i CiU amb 2 regidors, sinó que realment n’hi ha dos: Canviem Mollet amb 7 regidors i un bloc sobiranista format per Ara ERC Mes i CiU amb, també, 7 regidors. A més, cal valorar que aquest bloc sobiranista ha rebut més vots que no pas Canviem Mollet.

 


 
Aquesta nova visió dels dos blocs ens permet plantejar alternatives de constitució de governs amb orientació sobiranista que ens permeti complir amb el primer criteri global definit per CiU (constituir governs sobiranistes).

 


 
La proposta que s’ha fet per part de CiU a Canviem Mollet i a ERC és facilitar aquest pacte a canvi de que l’alcaldia durant els propers 4 anys sigui mantinguda per ERC. D’aquesta manera garantim, sense cap mena de dubte, que el govern seria d’orientació sobiranista. Aquest acord podria ser acceptat pel nostre partit, per la nostra militància i pel conjunt de votants de CiU de Mollet del Vallès.

 


 
A més del condicionant anterior, s’havia posat un altre sobre la taula igualment d’important que l’alcaldia, que és el fet de que s’havia de consensuar un programa electoral molt concret i mil·limetrat que servís de full de ruta durant tota la legislatura.

 


 
Al mateix temps, aquesta configuració de govern amb el candidat d’ERC al capdavant de l’alcaldia faria la funció de frontissa entre les dues forces més allunyades ideològicament, garantint l’estabilitat del govern durant tota la legislatura.
 

 


Malgrat que aquesta proposta ha estat valorada positivament per part d’ERC, Canviem Mollet no ha volgut acceptar-la, ja que no està disposada a renunciar a ostentar l’alcaldia.

 

 


 
 
POSICIONAMENT DE CiU RESPECTE AL PACTE PSC + ERC + CiU
 
Aquesta proposta realitzada per CiU a la resta de partits polítics considerem que seria la més equilibrada, ja que compliria amb els dos criteris que hem posat sobre la taula:


 
-       Respectaria la llista més votada.
-     L’equilibri entre el PSC (7 regidors) i el bloc sobiranista (7 regidors) permetria negociar i establir un posicionament respecte al procés que està vivint Catalunya que fos acceptat i valorat positivament pel conjunt de la població molletana.

 


 
Malgrat tot, s’ha de dir que tenint en compte l’enfrontament constant entre algunes de les forces del Ple de l’Ajuntament de Mollet fa impossible que aquest pacte es pugui materialitzar el proper 13 de juny.

 


 
Seguirem mantenint aquesta possibilitat oberta durant la resta de la legislatura en benefici de l’estabilitat i la governabilitat de la ciutat.
 

 

 


 
VALORACIÓ DE CONVERGÈNCIA MOLLET
 


Per a que un pacte sigui viable i beneficiós per Mollet i per als seus ciutadans, ha d’aportar estabilitat i ha de garantir governabilitat. A més, ha de ser un pacte entre forces afins en que les propostes electorals siguin comparables i compatibles. Qualsevol pacte entre forces a contranatura, no garanteix cap d’aquestes condicions i va en contra, des del nostre punt de vista, de la ciutadania i de la pròpia ciutat.

 


 
Alguns consideren que s’ha votat estrictament canvi, però nosaltres valorem que la situació de Mollet és comparable a la d’altres ciutats i pobles de Catalunya al voltant de Barcelona, sense que hi hagi hagut cap tipus de problema durant la legislatura. És per això que no tenim clar que tot el vot hagi estat en clau estrictament local, sinó que el vot ha estat molt afectat en clau estatal i nacional.

 


 
Si la població hagués votat estrictament canvi, no seria necessària la participació de CiU en provocar aquest canvi, ja que el canvi ja sumaria 13 regidors sense la necessitat de sumar CiU. I menys encara, tenint en compte que CiU ha format part durant les darreres legislatures del bloc de partits que ha governat la ciutat i que, per tant, forma part dels partits “a canviar”, com s’ha defensat una vegada darrera l’altra per part de Canviem Mollet.

 


 
Que CiU col·labori directament, sense cap tipus de condicionant, en aquest canvi que alguns volen, seria un frau. Seria un frau perquè un dels partits que ha format part del que es vol canviar no pot formar part del canvi a contracor o com un mal menor vist des del punt de vista de les forces de l’oposició. Seria un frau perquè els votants de CiU a Mollet no han votat en clau de canvi. Seria un frau perquè la nostra militància, simpatitzants i la gran majoria dels nostres votants no estan d’acord en donar suport a una coalició com Canviem Mollet amb els que no tenim cap tipus d’afinitat. Però també seria un frau, des de la nostra opinió, per part de Canviem Mollet, ja que són els primers, tant les formacions polítiques que l’integren com els seus militants i simpatitzants, que s’han mostrat en contra de CiU, en contra de les seves polítiques i en contra de la seva ideologia. Per governar no val tot. Mal canvi faríem, si els primers que renuncien als seus principis, que els han expressat obertament i públicament, amb l’únic objectiu de governar, són els que volien el canvi.

 


 
Malgrat tot això, no ens hem tancat en banda. Amb visió de país hem proposat una alternativa de canvi. Això lliga amb el que proposa CDC a nivell nacional, però també amb el que ha proposat Oriol Junqueras a nivell de Barcelona: “No pactarem amb Ada Colau si la líder de Barcelona en Comú no s’adhereix al full de ruta per la independència”. A Mollet hi ha forces independentistes que, pel que es veu, no tenen cap problema en pactar amb Canviem Mollet, no únicament sense haver firmat el full de ruta, sinó ni tan sols haver firmat el compromís de l’ANC, com sí que hem fet la resta de forces polítiques sobiranistes. Això es contradiu clarament, amb el posicionament i el discurs que s’ha fet des de l’oposició en contra del pacte durant els darrers 3 anys entre el PSC i nosaltres.
 

 


A més, ens agradaria recordar que el que s’ha venut de CiU que és la força de la que depèn el canvi, no és cert. Els partits pel canvi (Ara Mollet ERC MES i Canviem Mollet) únicament necessiten un vot per tenir majoria en el Ple de Constitució de l’Ajuntament de Mollet del Vallès. Aquest vot el poden aconseguir tant de Ciudadanos com del PP.

 


 
Per totes aquestes raons, el proper 13 de juny, el grup municipal de CiU Mollet votarà pel seu candidat, Joan Daví i Mayol o s’abstindrà, en funció del que decideixi la nostra militància en les properes assemblees prèvies al Ple de Constitució de l’Ajuntament de Mollet.

 

Edicions locals