Un 3,7 en independència judicial

Jordi Olivé

Quan es va publicar que el president del Tribunal Constitucional havia tingut carnet del PP, el mateix TC va sentenciar que "Ningú pot ser descartat com a jutge pel que fa a les seves idees" i menys encara que les seves idees polítiques "puguin menyscabar la seva imparcialitat". Però aquesta argumentació va desaparèixer quan es va saber que un jutge català estava tenint la ‘gosadia’ d’escriure, durant el seu temps lliure, una de les moltes Constitucions Catalanes que ja s’han presentat. En aquest cas, tot va canviar i se l’ha castigat amb una suspensió de sou i feina de 3 anys.

 


Personalment, el que em va semblar encara més surrealista, va ser que l’endemà de la suspensió, la vicepresidenta del Govern espanyol es mostrés satisfeta amb la suspensió d’aquest jutge ja que havia estat per evitar la politització de la pròpia justícia. Convé recordar que  just ara fa 2 anys, ja va haver de dimitir el fiscal en cap de Catalunya només per expressar públicament que era partidari de donar la possibilitat al poble "d'expressar el que vol" en referència al procés català.

 


Analitzant aquests fets juntament amb molts d’altres, no ens hauria d’estranyar que el Fòrum Econòmic Mundial situï a Espanya a l‘alçada de Zàmbia o el mateix Iran en independència judicial. L’estat Espanyol hi apareix en la posició 72  i amb una nota de només un 3,7.

 


I ja que parlem de la separació de poders, en l'actualitat, el Tribunal Constitucional espanyol està composat de 12 membres on 10 dels seus membres són proposats per polítics: 8 triats entre el Congrés i el Senat i 2 els tria el mateix govern central. En contraposició i per evitar aquesta politització, el jutge Vidal, en la seva proposta de Constitució Catalana, proposa que el nou TC estigui format per només cinc membres: un serà elegit per sufragi universal; un pel conjunt de la carrera judicial i fiscal; un pel Parlament; un pel Consell d’Il·lustres Col·legis d’Advocats i Procuradors de Catalunya; i el darrer pels Síndics/ques Locals.

 

 

 

Edicions locals