Una nova etapa a Espanya i a Catalunya

Josep Torrecillas

Algunes reflexions sobre els resultats del 20-D. En primer lloc, es pot dir que el bipartidisme està tocat de mort. Els dos grans partits, PP i PSOE conjuntament, han perdut més de 5 milions de vots i 83 diputats/des respecte al 2011, sent el PP el què més ha perdut: 63 diputats.

 


La pèrdua de la majoria del PP obre una nova etapa que haurà d’apostar i potenciar la cultura dels pactes en un país acostumat a les majories absolutes. Tres són els escenaris per a una possible governabilitat de l’Estat espanyol, personalment crec que la millor és un acord PSOE, Podemos, IU i, els partits nacionalistes com PNB, Coalició Canaria, i ERC, que acabi amb el model social, econòmic i territorial que ha desenvolupat el PP en aquesta legislatura. 

 


A Catalunya el nou partit sorgit de Convergència ha perdut quasi mig milió de vots respecte a les eleccions del 2011. En Comú Podem la confluència de les esquerres a Catalunya  ha estat la guanyadora, perquè ha sapigut transmetre il·lusió, a través d’un projecte social clar i amb la defensa del dret a decidir mitjançant un referèndum, que és el que avui té més consens en la societat catalana. Aquest triomf electoral d’En Comú Podem també s’ha vist reflectit a la nostra ciutat, on hem tret 8.892 vots, un 33,13% que consolida el paper de la confluència a l’alça  iniciada a les eleccions municipals del més de maig d’enguany.

 


Els resultats a Catalunya també tenen una incidència en el procés català. La proposta de referèndum ha sortit reforçada, situant-se en la centralitat de la política catalana, i no així les propostes de CDC i ERC. Segon, la ciutadania catalana s’ha situat a l’esquerra i per tant el govern de Catalunya no pot estar presidit per un President que s’ha caracteritzat per fer polítiques que han suposat anar en contra de la majoria de la ciutadania.

 


Les eleccions del 20-D configuren un Parlament fragmentat, però amb una amplia possibilitat  que podem canviar el rumb de les polítiques socials i econòmiques aplicades fins ara tant a Espanya com a Catalunya.            
 

Edicions locals