Què li passa a Europa?

Josep Torrecillas

Quan faig aquest article rebo la notícia que la dreta populista Alternativa per Alemanya (AFD), contrari a la política de refugiats del Govern Federal d’Alemanya, irromp amb força a tres parlaments regionals, especialment a Sajonia.

 


La crisi dels refugiats s’està convertint en un assaig per part de la ultradreta per avançar electoralment a arreu d’Europa en un moment de profunda crisi social on milions de ciutadans i ciutadanes pateixen a les seves carns l’atur i la pobresa,. Tot això fruit de l’hegemonia ideològica neoliberal que ha fet de l’austeritat el seu dogma, que ha exacerbat la crisi  generant un cost econòmic i social que s’hagués pogut evitat. Aquella Europa que havíem imaginat de prosperitat, llibertat, així com de la protecció ambiental i de l’estat social està en risc de desaparèixer.

 


La crisi dels refugiats ha posat de manifest la insolidaritat dels governs europeus i la manca d’una política de migració i asil comuna que està posant en perill alguns grans pilars de la Unió Europea com l’espai Schengen i la idea d’una Europa basada en el respecte als drets humans, la cooperació i la solidaritat entre Estats.

 


L’únic que se’ls ocórre és signar (de forma vergonyosa i inacceptable) un acord entre la Unió Europea i Turquia que permetrà tornar a territori turc als refugiats que hagin arribat a Grècia. Acord aquest que podria estar en contradicció amb la legislació europea i els tractats internacionals que garanteixen la protecció dels refugiats.

 


Davant d’això, cal canviar les polítiques econòmiques a favor de la majoria social europea i democratitzar Europa. És necessari també trencar la idea d’Europa com a fortalesa i crear mecanismes comuns i de solidaritat per afrontar el drama humanitari que avui dia està vivint Europa.

 


La ciutadania europea ha demostrat que vol una altra Europa: llibertat, drets socials, ocupació i millora de la seva vida quotidiana. També ha demostrat majoritàriament  que vol acollir als sol·licitants d’asil. És hora que els governants escoltin el missatge que estan enviant els seus ciutadans i ciutadanes. Del contrari, Europa pot caure en les mans de les forces antieuropees i autoritàries i cal tenir memòria de l’historia d’Europa de mitjans del segle XX i les seves conseqüències.

Edicions locals