Som un ximpanzés

Redacció

Potser la causa que el món sigui com és i domini un sistema que funciona com un ‘psicòpata’, el tecnocapitalisme, és que ens hem decantat majoritàriament per comportar-nos i relacionar-nos com els nosrtes cosins els ximpanzés en lloc de fer-ho com els nostres cosins primats, els bonobos. Per motius ideològics  els ximpanzés han estat molt estudiats, al contrari que els bonobos. 

 


Els ximpanzés són jeràrquics  patriarcals, violents,competitius i autoritaris. Funcionen amb aliances entre mascles, mentre que entre els bonobos les aliances són entre les femelles. Els bonobos són matriarcals,  igualitaris, pacífics i cooperatius.  Són les femelles bonobos  les que decideixen en última instància, ja que donen prioritat a la cura i protecció dels fills i a crear xarxes entre elles per si les mares moren. L'interés és tenir bones relacions socials i a llarg termini. Entre els bonobos domina la compasió constant, l'empatia i la sociabilitat. Els conflictes i tensions entre bonobos es resolen amb el sexe, de tots amb tots i sempre molt present. Són molt lúdics, el joc és una constant durant tota la seva vida. Els bonobos són predominantment vegetarians, recol·lectors. 

 


Els ximapnzés són més carnívors i caçadors. Els ximpanzés són més ‘tecnològics’ i dependents de la tecnologia,  el bonobos són més autònoms i menys dependents de les eines per a viure. Els ximpanzés es mostren agressius contra els altres grups (xenofòbia), al contrari que els bonobos que es relacionen pacíficament amb els altres grups.
 

Edicions locals