Més papistes que el Papa

Agnès Galdón Fernàndez

‘Manda’ nassos que regidors/es  d’esquerres en els governs hagin de supeditar les seves actuacions al beneplàcit de la moral dels regidors/es de dretes a l’oposició. M’explicaré. Fa uns dies una regidora de l’Ajuntament de Madrid va decidir introduir dones en la cavalcada de reis amb la sana intenció de feminitzar una tradició que és de totes i de tots,  ens agradi o no a les persones que no som creients. Un gest que, més que lloable, jo definiria com a respectuós amb la meitat de la població,  a més de coherent amb uns dels principis jurídic i polític de la nostra societat: la no exclusió de les dones, fins i tot dins del imaginari col·lectiu.

 


Resulta que una altra dona, Esperancita Aguirre i els seus sequaços, davant aquesta sàvia decisió han posat el crit al cel tot enarborant el sagrat nom de la tradició; i el que és més greu, la regidora governant no ha trigat ni un dia en retirar la seva proposta com si d’un acte ofensiu o delictiu es tractés. Patètic tot plegat. Enfadada com estava vaig voler fer una petita cerca per tal d’esbrinar si un ritual profà com el que algunes dones practiquem en el sí de la llar (dir-li als nostres fills i néts que a casa nostra ve una reina maga a portar les joguines) era cosa de bruixes o si pel contrari era un simple símptoma de salut democràtica dins la tradició. Vet aquí el resultat.

 


El cas és que una institució tan poc representable com és el Papa Francesc, aquests any ha comptat amb la presència d’una nena com una de les figurants dels reis mags en la tradicional missa d’Any Nou al Vaticà sense patir cap infart. A més no l’ha disfressat de nen, sinó que la ha mostrat al món i a la tradició com el que és: una dona. No els hi sembla esperpèntic tenir una dreta casposa més papista que el Papa? No ho és encara més tenir regidors i regidores atemorits disposats a legitimar a aquesta senyora i al seu grup com a governant des de l’oposició?  En nom de què i de qui? 

 


Pel que fa a mi, i aprofitat aquesta tribuna, voldria demanar als nostres representants locals que es posin les ulleres de gènere i que revisin una tradició excloent i masclista per, a posteriori, actuar amb conseqüència. D’aquesta manera no haurem de  mentir als nostres petits sobre reines que no van a la cavalcada de Mollet perquè són invisibles a més de magues. 

Edicions locals