La salut mental, molta feina per fer

EMFO

Com reaccionaries si algun familiar, amic o companya de feina  et digués que pateix una malaltia mental? I si fossis tu?

 


Segons l'Organització Mundial de la Salut, s’estima que 1 de cada 4 persones patirà un problema de salut mental al llarg de la seva vida. Ens afecta a tots, però sembla que no en som conscients.

 


Massa sovint estigmatitzem els malalts mentals i deixem de veure’ls com a pares, filles,  companys de vida, amigues,... Un diagnòstic i, de cop i volta, aquestes persones passen a ser percebudes  com a imprevisibles,  diferents, febles, incapaces de treballar o amb les quals no es pot confiar.

 


Per què reaccionem així? El desconeixement, les informacions desvirtuades que ens arriben i la por, alimenten el prejudici i les discriminacions en molts aspectes de la vida familiar, personal i laboral.

 


Des d’EMFO treballem per  deixar enrere els estereotips que moltes vegades acompanyen les persones amb malaltia mental. Ho fem en col·laboració amb la xarxa OTL de la Diputació de Barcelona, creada per contribuir a la normalització sociolaboral de persones amb trastorns de salut mental i la reducció dels obstacles que dificulten la seva inserció en el mercat de treball.

 


Perquè les persones amb una malaltia mental tenen tantes capacitats i aptituds com qualsevol altra. Perquè tenen tantes ganes de treballar, tantes manies, tanta il·lusió, tants defectes i ganes d’aprendre com els que podem tenir tots i cadascun de nosaltres.

 


Per això és important que les empreses també, en els seus processos de selecció, prioritzin les competències de les persones, les seves habilitats i destreses, més enllà del que podem trobar escrit en un certificat mèdic. No n’hi ha prou amb predicar amb la igualtat d’oportunitats, cal que tots i cadascun de nosaltres passem a l’acció i posem el nostre granet de sorra per fer de la diversitat humana un valor.

 


El proper dissabte 10 d’octubre se celebra el Dia Mundial de la Salut Mental, un bon moment per escoltar, informar-nos i conèixer què són les malalties mentals. Quants més siguem els que trenquem l’estigma i els prejudicis, més afavorirem la recuperació i el benestar de tots.

 

Edicions locals