Nou model econòmic, regeneració democràtica, referèndum a Catalunya

Josep Torrecillas

Després de les eleccions generals del 26-J continuem sense tenir govern, l’actual continua en funcions. Aquesta situació, acompanyada d’un escenari de noves eleccions, està creant en una àmplia majoria de la ciutadania un atipament i indignació contra la denominada classe política. El fet que no hagi una cultura de pactes, atès que els governs de majoria absoluta no han fet de la seva acció política el mantenir un diàleg permanent amb les forces de l’oposició per buscar la síntesi en l’acció de govern, dificulta enormement aquesta etapa. Cal recordar que el PP ha tirat de decrets llei menyspreant al Congrés de Diputats com expressió de la sobirania popular.  A part d’això, tres són els problemes que dificulten tenir una majoria parlamentaria que dugui a la investidura d’un nou president i d’un nou govern: un altre model econòmic, la regeneració democràtica i el referèndum de Catalunya.

 


El model econòmic actual, sustentat en l’austeritat, és un model esgotat i que ha fracassat. Per tant, cal canviar-lo per un altre model econòmic que permeti la reactivació de l’economia, amb més justícia social i ocupació digna i de qualitat. La Cimera d’Atenes de països del mediterrani també aposten per acabar amb el model econòmic basat en l’austeritat i, a més , han sigut els més afectats per la crisi.

 


Regeneració democràtica,. E necessita un canvi en profunditat del sistema polític, amb mesures que acabin  amb la corrupció, un nou sistema electoral més proporcional i que apropi els representants/es als seus electors/es, referèndums, la participació de la ciutadania és fonamental en democràcia, entre altres mesures.

 


El referèndum, aquest és l’únic camí per resoldre democràticament el conflicte obert amb l’Estat i per avançar cap a la sobirania de Catalunya. La ciutadania de Catalunya ha de votar lliurament el seu futur polític, futur indissociable de la justícia social, la sostenibilitat i la radicalitat democràtica.

 


Entenc que el PP no pot encapçalar aquests tres objectius. Per tant, l’única possibilitat (no exempt de contradiccions)és establir un Programa Comú entre el PSOE, Podem i les Confluències que faci front aquests tres reptes per aconseguir una majoria parlamentaria suficient per treure’ns d’aquest laberint en el que estem instal·lats. Del contrari unes noves eleccions serien un fracàs de les forces polítiques i de retruc de les institucions democràtiques.   

 

Edicions locals