Parlem de participació
Redacció
De la participació de la ciutadania en les decisions públiques en parlen tots els partits. Però avui podem constatar que fa més de 8 anys que no s’apliquen polítiques amb resultats reals a l’hora d’instar a participar la ciutadania en la decisió dels afers públics. A Mollet fa anys que no es reuneixen els consells de participació amb temàtiques sectorials. I és que el Govern del PSC no hi creu i ha preferit fer hivernar la participació. Això sí, en vendre titulars de xifres màgiques i en la obtenció de dubtosos premis de transparència en som els campions.
Com a bons republicans pretenem tenir un Govern Obert, i una web interactiva on la participació d’entitats i ciutadania estigui a l’ordre del dia. El repte de viure en una democràcia madura, transparent i en constant evolució passa per potenciar el control i la coresponsabilització de la ciutadania en la presa de decisions, més enllà de votar cada 4 anys.
Per això vam estar reivindicant des de 2012 –amb un compromís del Govern llavors format pel PSC i CiU- que els plens municipals es passessin en directe per internet. El 2015 ho vam aconseguir. També hem estat nosaltres els qui hem proposat per primera vegada que es facin consultes ciutadanes -la primera s’hauria de fer aquest mes de juny- i ens trobem ben poca receptivitat des del Govern, malgrat l’aprovació del ple.
Ara es comença a debatre la redacció d’un nou Reglament Orgànic Municipal, ja que el que tenim està obsolet. De moment des del Govern i des dels partits que li donen suport (CiU, PP i C’s) no veiem massa predisposició a l’obertura. Des d’Ara Mollet demanem un nou reglament del Síndic Personer: parlar de l’elecció, de la possible remuneració i de les seves funcions. Cal repensar els consells sectorials de participació i el Consell de Ciutat, que ara no funcionen. Cal una obertura en la participació als plens amb total llibertat de les entitats i de la ciutadania. Ordenar i clarificar les audiències públiques i les consultes ciutadanes. La creació d’una Coordinadora d’Entitats –amb ajuda d’un tècnic si cal- perquè entre elles i de manera independent comparteixin, actuïn i diguin què pensen sobre la ciutat. Un espai de participació perquè els funcionaris i els treballadors de l’Ajuntament es reuneixin i facin propostes. I una major obertura i de participació per als grups municipals, per a les entitats i la ciutadania del web municipal.