Petita història de l’escola municipal de música de mollet

Redacció

Ara fa tot just 25 anys vaig trepitjar per primera vegada l’espai de Can Gomà destinat a acollir a l’escola municipal de música.

 


Tinc present aquesta primera visita a les instal·lacions com si fos ahir, ja se que pot sonar a tòpic però us puc assegurar que és així. M’esperaven la Glòria Arimón i la Noemí Fernàndez, tècniques de cultura de l’Ajuntament de Mollet juntament amb una cadena d’alta fidelitat que la Glòria havia portat de casa seva i que fins fa ben poc encara funcionava a les classes de llenguatge musical.

 


Recordo que vaig pensar “és l’escola més bonica que he vist mai” i a mida que m’anaven ensenyant les diferents aules me les anava imaginant amb nens i nenes solfejant, cantant en cors, fent classes d’instrument, tocant en orquestra... ho podia arribar a sentir, fins i tot m’imaginava els nens i pares entrant a l’escola, xerrant, rient, jugant... aquell dia en arribar a casa em vaig posar a treballar, millor dit, a pensar, ja que  des de que m’havien proposat la creació de l’escola, poques hores abans, no havia tingut temps de fer-me a l’idea del tipus d’escola que m’agradaria dirigir, i es clar, quan no tens cap tipus d’experiència en direcció de centres et comencen a aparèixer tot tipus de dubtes, neguits i pors.  Crec que mai li estaré prou agraït al Carles Riera, aleshores director del Conservatori de Música de Granollers, qui em va instruir, animar i recolzar en l’inici del projecte. La seva experiència, però sobre tot el seu tarannà i la manera d’encarar les situacions més diverses, va ser la millor ajuda que podia tenir en aquell moment.

 


Vaig iniciar el meu plantejament pensant que l’escola que m’agradaria dirigir hauria de ser com l’escola on m’hagués agradat estudiar. Una escola on s’apliquessin els darrers mètodes pedagògics, on la participació en formacions instrumentals i vocals fos un dels elements fonamentals del projecte on els alumnes amb la seva musica formessin part dels esdeveniments més importants de la ciutat, una escola des d’on se’ls donés l’oportunitat de participar en els escenaris i festivals més importants del nostres país, des d’on poguessin compartir la música amb joves d’altres indrets, on l’estada al nostre centre els aportés una experiència enriquidora inoblidable...  una escola de la qual s’arribessin a sentir orgullosos d’haver estat alumnes.

 


I així quasi bé sense adornar-nos varem iniciar el curs 1991-92 cinc professors i 55 alumnes.

 


Volia el millor per a l’escola, els més innovadors mètodes d’ensenyament i que fos capdavantera en projectes i iniciatives. Vaig agafar els meus petits estalvis i al Nadal vaig marxar a Londres a conèixer la Guildhall School of Music and Drama. Allà vaig descobrir un nou concepte d’escola on s’impartia música i interpretació. Em va sembla genial un únic centre on s’impartissin i interrelacionessin diferents disciplines artístiques, propiciant la creació de projectes comuns. Pot ser algun dia la nostra escola es denominaria “Centre de les Arts Escèniques” , ara, però, la prioritat principal era iniciar i consolidar l’escola de música, tot just començàvem a caminar i temps hi hauria per a dissenyar nous conceptes.

 


La setmana Santa del 93 vaig visitar totes les escoles de música, dansa i circ de l’Havana amb la il·lusió de conèixer quelcom diferent a incorporar al nostre projecte. Desgraciadament la realitat cubana és molt diferent a la nostra. Allà l’ensenyament de les escoles de música te un objectiu professionalitzador . Malgrat això, com diuen el cubans: “de todo se aprende”, l’experiència em va servir entre d’altres coses per a valorar molt més el que tenim i fer créixer en mi la passió per l’ensenyament musical.

 


D’aquell viatge va sorgir la 1a campanya d’ajuda a les escoles de música de Cuba, on gràcies al recolzament de l’Ajuntament de la nostra ciutat, dels pares i alumnes varem poder portar un trio de joves intèrprets cubans que van oferir concerts per nombroses poblacions de la nostra comarca. La preparació d’aquesta gira ens va donar la oportunitat de conèixer altres escoles de la comarca i d’establir una relació que més endavant donaria el seu fruit amb la creació d’una orquestra, un grup de vent i un cor comarcal, que sota la direcció del nostre centre esdevindria un referent inèdit al nostre país.  La JOCVO, que així era com es denominava el projecte, donava als nostres alumnes i als de 14 escoles de poblacions de la nostra comarca la possibilitat de poder participar en una formació orquestral de dimensions i varietat instrumental difícil d’aconseguir en cap de les nostres escoles, d’aquesta forma donàvem l’oportunitat als alumnes de poder conèixer “col·legues”  d’altres poblacions participant en un projecte difícilment realitzable des de una única escola.

 


Més de 1500 alumnes de música van poder gaudir al llarg de 10 anys d’aquest projecte, oferint concerts i participant en l’enregistrament de 2 Cd’s.

 


L’estrena de la JOCVO va tenir lloc el maig del 1998 al Teatre de Can Gomà amb la participació de més de 200 alumnes d’escoles de la comarca, 80 dels quals eren de Mollet. El mediàtic músic Albert Guinovart ens va composar una obra integrada per un recull dels seus temes més coneguts per a televisió i teatre. Va ser un dia molt emocionant. Per primer cop la nostra escola dirigia un projecte supramunicipal !

 


Més endavant crearíem la JOSVO, una orquestra simfònica amb els alumnes de més nivell de la JOCVO, on la participació dels alumnes de Mollet era molt nombrosa.

 


Amb aquesta Orquestra al llarg de 5 anys i fins el 2009 varem oferir el concert de cap d’any produït pel Consell Comarcal del Vallès Oriental i que era retransmès per una vintena de televisions locals del nostre País.  

 


Recordo el segon any de l’Escola quan la Montserrat Tura ens va proposar participar en la inauguració de la Rambla Nova acompanyant a Joan Manuel Serrat en la cançó “paraules d’amor”, va ser tot un repte, us ho puc ben assegurar. Els alumnes i el professor del grup de Vent en aquell moment, Albert Gumí, van treballar de valent les setmanes prèvies per a fer-ho el millor possible. Quan, dies abans del concert en Serrat va venir a l’Escola a fer un assaig no ens ho podíem creure, va ser un regal, i el concert un èxit.

 


Després vindrien tot un seguit d’inauguracions al costat de les quals els nostres alumnes entrarien a formar part de la Història de la nostra ciutat.

 


A més d’aquestes inauguracions la participació dels nostres alumnes en esdeveniments molletans ha estat una constant al llarg de la nostra història. De tots ells voldria destacar el següents: Els actes de cloenda del Mil·lenari de Mollet, 25è aniversari de de diferents escoles públiques de Mollet, Festes i aniversaris de diferents Associacions de Veïns; Campanyes contra la violència de gènere; Mostra d’entitats, Fira Mollet; Mostra Poetes Grans, Cicle de Concerts de Cambra a La Marineta, Campanyes solidàries de diferents entitats, Setmanes Culturals dels diferents barris, Estiu Festiu, Setmana  cultural de l’esplai de Gent Gran, Festes dels diferents Centres Culturals, Inauguracions d’exposicions al Museu Abelló, Festes del Centre d’educació especial el Bosc, Festes del Casal Cultural, Nadal i Sant Jordi a les residències d’Avis, Arribada i judici del Carnestoltes, programació musical del Lledoner...

 


L’any 2000  Els nostres alumnes participaven per primer cop en un festival internacional fora de Catalunya a la població Noruega de Trondheim. Recordo la preparació dels concerts i l’emoció que sentíem tots. Després vindrien altres festivals a Suïssa, Suècia, Dinamarca, Àustria, Hongria i Itàlia, així com concerts a prestigioses Sales de Concerts i festivals com:  L’auditori Nacional de Catalunya, Sala Luz de Gas de Barcelona, Auditori de Caja Madrid a Barcelona, Museu Picasso de Barcelona, Palacio de Sástago de Saragossa, Caixa Fòrum de Barcelona, Auditori Pau Casals del Vendrell, Maremàgnum de Barcelona, Ateneu Barcelonès, Casal del Metge de Barcelona, Museu Frederic Marès de Barcelona, Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, Hospital de Sant Pau de Barcelona, Festival Internacional de de Jazz de Terrassa, Festival Internacional de Música de Cadaquès, Festival internacional de Jazz de Montelimar (França), Mercat de Música Viva de Vic, Concerts a Sigüenza (Madrid), Uncastillo i Luesia (Aragó), Ondarribia (Euskadi)...on portaríem amb orgull el nom de la nostra escola i la nostra ciutat.

 


També l’any 2000 la nostra ciutat presentava el disc “Encuentros con La Habana” dirigit i produït per la nostra escola gràcies al suport de l’Ajuntament de Mollet, el Consell Comarcal del Vallès Oriental, la Fundació Autor de la SGAE, la companyia aèria Air Europa, l’Hotel Golden Tulip de l’Havana, els estudis d’enregistrament EGREM i Abdala, i l’Instituto de la Música de Cuba.

 


Es materialitzava així un projecte iniciat 2 anys enrere quan des del nostre Centre es va proposar a diferents cantants consagrats participar en un disc solidari amb les escoles de música de Cuba. Joan Manuel Serrat, Victor Manuel, Pablo Milanès, Fito Páez, Ismael Serrano o Ketama, entre d’altres cantants van participar en aquest enregistrament, cedint tots els seus beneficis a les escoles de música del País caribeny En aquest disc van participar dos alumnes de la nostra escola formant part del grup de músics que van acompanyar als cantants en l’enregistrament a Cuba.

 


Al llarg d’aquests anys el nostre interès per avanç en la recerca de nous mètodes pedagògics ens ha portat a l’organització de diferents esdeveniments, com han estat la Trobada de guitarres del Vallès Oriental, Trobada de flautes de bec del Vallès, la Trobada de saxos de Catalunya, els Cursos de Cant impartir per Csilla Öttvos soprano de l’Òpera d’Hongria, o el Curs de pedagogia del piano a càrrec d’Andrea Mesa assessora musical del Centro Nacional de Escuelas de Arte de Cuba.

 


Des de fa 10 anys, coincidint amb la diada de Sant Jordi, el nostre centre treballa cada any de valent per a oferir una gran producció musical a l’església de Sant Vicenç. En aquest gran concert participen els cors i orquestres d’alumnes de l’escola, juntament amb el cor de pares i la coral Estoc de veus de la nostra ciutat.  

 


El Rèquiem de  G. Fauré, la Simfonia de les Joguines de F.J. Haydn, la Missa de la Coronació  de W.A. Mozart, el Magnificat d’Antonio Vivaldi, el Requiem de Mozart, el Glòria  d’Antonio Vivaldi o la Missa Sti Leopoldi de J. M. Haydn, son algunes de les grans obres que hem ofert a la ciutat. No voldria menysprear, però, la trentena de concerts anuals que ofereixen els nostres alumnes al llarg del curs.

 


La producció discogràfica ha estat també una de les nostres fites al llarg d’aquests anys. A més dels dos Cd’s produïts amb la JOCVO i el disc “Encuentros con la Habana” des de l’escola hem produït els Cd’s del 5è i 10è aniversari, amb la participació de la totalitat dels nostres alumnes i el disc “El pas del temps” d’homenatge a Miquel Martí i Pol on l’actor Molletà Josep Maria Pou va posar veu a unes “Tanques” amb acompanyament musical interpretat per alumnes de l’escola.

 


En venen al cap els alumnes del primer curs d’existència del centre, hi ha uns quants exalumnes que ara porten als seus fills, quina gràcia em fa sempre que els veig, i quin vertigen! varem començar 5 professors i 55 alumnes i aquest curs 2015-2016 som 15 professor de música, 2 de dansa i quasi 500 alumnes repartits en 22 grups de llenguatge musical i 11 grups de dansa. Un total de 224 alumnes estudien instrument i formen part de les orquestres, combo, big band, grups de cambra, grup instrumental i cors de l’escola.

 


Al llarg de la nostra petita història mil tres-cents joves molletans han passat per l’escola Municipal i sense nosaltres pretendre-ho un bon grapat a hores d’ara son docents de música a primària, secundària i escoles de música, i d’altres, magnífics intèrprets professionals. La majoria, però, després de deixar l’escola i dirigir la seva vida professional cap a un altre activitat, estic convençut que mai oblidaran el seu pas pel nostre Centre.  

 


Nosaltres els estem molt agraïts d’haver formar part de la nostra vida al llarg d’aquests 25 anys.

 

Edicions locals