Gràcies per fer-ho possible

Jordi Seguer

Han passat molt pocs dies des de la celebració del Referèndum per a l’Autodeterminació de Catalunya però sembla que ens quedi molt lluny en el temps. A Parets hem viscut amb molta intensitat i d’una manera molt cívica i pacífica aquesta jornada electoral. Un cop més els paretans i les paretanes, prop de 6.000 que van anar a votar, han demostrat que qualsevol problema polític es pot resoldre exercint el dret democràtic a sufragi.

Personalment no em sorprèn l’actitud dels nostres convilatans, ja que durant la consulta –no vinculant- del 9N de 2014 ja van sortir al carrer per fer escoltar la seva veu. L’oposició al diàleg per part del Govern del Partit Popular i l’immobilisme d’altres forces polítiques unionistes com Ciutadans i Partit Socialista, només ha fet que créixer el sobiranisme a Catalunya.

Des d’aquest espai voldria agrair als centenars de veïns i veïnes del nostre poble que han participat de manera activa per fer possible la votació en el Referèndum de l’1 d’octubre. Des de divendres a la tarda, quan hi havia el perill que els Mossos d’Esquadra precintessin les escoles, i fins diumenge al vespre, quan van haver de tancar per un fals avís d’arribada de la Guàrdia Civil.

Sense esmentar els seus noms destacaria el coratge i la valentia dels sis paretans que han assumit el rol de representant de l’administració en el Referèndum, dels dos coordinadors electorals municipals o dels qui han actuat de coordinadors a cada centre escolar. I què dir de totes les persones que a títol individual van passar les nits protegint les escoles o esperant l’arribada de les urnes i paperetes. Molts altres han col·laborat aportant queviures, donant suport al sistema informàtic, informant la ciutadania dels punts de votació o fent possible que la gent amb dificultats de mobilitat pogués votar en una jornada històrica.

Dona la impressió que Parets ha despertat d’un somni que feia massa temps que durava. L’any 2011, part del jovent del poble va sortir al carrer per reclamar canvis en la societat. Va intentar ser palanca de canvi, i en van sortir molts moviments que sostenen lluites socials, com pot ser la PAH. Però sis anys després s’ha constatat que aquell moviment no va portar canvis reals al municipi, amb un govern socialista cada cop més enrocat cap a la dreta, gràcies als seus pactes amb el PP i posteriorment amb CiU.

La ciutadania ja ens va demostrar el 20 de setembre que hi ha una àmplia majoria de la població que condemna l’operació policial contra la Generalitat, les detencions de dirigents polítics que treballaven per fer possible el Referèndum. I què dir de la gran assistència de públic a l’acte de la Crida per la Democràcia, el 24 de setembre a la plaça de la Vila, amb la implicació de diverses entitats culturals.

Aquest moviment sembla que no té aturador. El Comitè en Defensa del Referèndum ens va exhibir la seva força organitzant el 2 d’octubre una massiva cassolada amb més de 500 persones, i l’endemà, dia de l’Aturada de País, una xifra similar de paretans es van concentrar a la plaça de la Vila demanant la retirada de les forces d’ocupació policial de Catalunya.

La ciutadania de Parets ha demostrat amb fets que no necessita cap ban de l’alcalde –en silenci durant un mes- per comportar-se de manera correcta. Som i serem un poble pacífic i molt cívic, som gent de pau. I per això continuarem lluitant per trobar una solució al conflicte polític que Catalunya manté amb Espanya. A Parets no hi ha cap problema de convivència i seria bo que els polítics no contribuíssim a la sensació d’alarmisme que els contraris a la independència volen generar.

Per sort, la repressió de l’Estat i les prohibicions contínues del Govern del PP han fet desaparèixer la por entre gran part de la població, que ja veu amb normalitat desobeir la legalitat injusta que patim.

Sovint es critica als polítics per no complir els seus compromisos electorals. Però en aquesta ocasió Puigdemont i Junqueras han assumit el mandat democràtic del Parlament i dels milions de persones que els han votat per fer-ho possible.

Ara és l’hora de la calma, de la serenor, no ens ha de tremolar el pols per completar el nostre full de ruta. Tots al costat de la Generalitat i en defensa de la democràcia.

Jordi Seguer, portaveu d’Ara Parets ERC

Edicions locals