Un camí nou

Josep Torrecillas

Les mesures preses per part del Govern del PP amb l’aplicació de l’article 155, que és un atemptat antidemocràtic que pretén usurpar les institucions i l’autogovern de Catalunya, i les que ha pres la justícia d’empresonar una part dels membres del govern i Els altres membres exiliats agreugen encara més la crisi política entre el govern de l’Estat espanyol i Catalunya. El govern del PP ha generat una situació d’excepcionalitat amb l’atac de les llibertats democràtiques que ha tingut una resposta d’una part important de la ciutadania catalana.

La intervenció de l’autonomia de Catalunya ha fet encara més disminuir la despesa en protecció social, a partir de la retallada de la despesa social de la Generalitat de Catalunya per part de l’Estat.

Aquests dies també s’ha intervingut l’ajuntament de Madrid per part del govern del PP quan resulta que el govern municipal, encapçalat per l’alcaldessa Manuela Carmena, té un superàvit als seus comptes municipals i, en canvi, els comptes del Govern espanyol en dèficit. La crisi catalana està sent aprofitada pel PP per anar a una recentralització de l’Estat i ha ofegar els ajuntaments del canvi que estan fent polítiques a favor de la ciutadania.

Podríem dir que Catalunya ha perdut la seva autonomia, la crisi social continua aprofundint-se  i se’n parla poc i les dretes estan molt mobilitzades i més fortes que apostant per una recentralització de l’Estat.

En aquest context anem a unes eleccions excepcionals a Catalunya, convocades pel govern del PP, on una part dels partits polítics que hi concorren portaran en els seus programes la supressió de l’article 155 i l’alliberament dels consellers i conselleres i dels presidents de l’ANC i Òmnium  empresonats.

Cal obrir un nou camí, l’actual ens porta a un sense sortida que posi en l’agenda les polítiques socials, però també el rebuig a una concepció uniforme de l’Estat espanyol i el reconeixement i construcció d’un Estat plurinacional que permeti un referèndum acordat, que és el que la majoria de la societat catalana vol, i un aprofundiment democràtic a Catalunya i Espanya conseqüència d’un desig de canvi.   

 

 

Edicions locals