Dos grans reptes per al 2018

Josep Torrecillas

Hem començat el 2018 sense resoldre al meu entendre dos grans problemes: la qüestió nacional de Catalunya i l'estat del Benestar a Espanya i Catalunya.


L'inici de la legislatura no sembla que el Parlament i Catalunya avanci cap a una situació de normalitat. Ni pel que fa a la formació d'un govern que recuperi l'autogovern i deixi enrere la intervenció, ni a la via judicial i la situació preventiva de Junqueras, Forn i els Jordis, malgrat l'ex-ministre d'Assumptes exteriors amb el PP José Manuel Garcia Margallo en referència a la unilateralitat i el 155 calia rectificar o Joan Tardà en el mateix debat demanava que calia diàleg per resoldre el tema de Catalunya.


Molt en temo que novament Puigdemont i Arrimades amb el suport del PP són els grans interessats en mantenir el pols, la tensió i una agenda política que obviï completament l'agenda econòmica, social i ambiental.


En aquest sentit cal recordar que hi ha un deteriorament de l'estat del benestar a Espanya i Catalunya, som líders en desigualtats socials. El 28% de la població està en risc de pobresa, amb greus conseqüències en educació, salut i habitatge.


Hem de recuperar i millorar els nivells de salari castigats durant la crisi i reivindicar la urgència de que el Pacte de Toledo revisi i millori els capítols d'ingressos per fer front al futur de les pensions. Els increments salarials al costat de la creació de llocs de treball fitxes i de qualitat són una base imprescindible per fer front a les necessitats dels treballadors i de la societat i revisar l'última reforma unilateral del PP tornant a la revisió automàtica de les pensions segons l'increment de preus que garanteixi el poder adquisitiu de les pensions
Cal que en aquest 2018, Catalunya avanci cap a la normalitat política deixant enrere projectes que avui no tenen sortida, treballar per sumar a una majoria social pel canvi que avui no existeix, i resoldre la fractura social existent a Catalunya i posar al centre de la política l'agenda social i ambiental, en cas contrari la involució social, democràtica i de re centralització seguirà augmentant. La teoria de com pitjor millor, no serà la solució als problemes que tenim els ciutadans i ciutadanes a l'Estat espanyol i a Catalunya.

Edicions locals