Un carrer per l’Anna Bosch

Jesus M. Carrasco

Malgrat que la població de Catalunya és formada per més de la meitat de dones, la seva presència en la política institucional sempre ha estat molt menor que la dels homes. Encara ara, només un 18,9% dels municipis catalans són presidits per una alcaldessa.

Les dificultat però, eren brutals en aquell 1979 quan arran de les primeres eleccions municipals després de la dictadura franquista, només dinou ajuntaments catalans tindran una alcaldessa per governar-se. Tan sols un 2,2% del total. Una d’aquestes dinou dones va ser l’Anna Bosch i Pareras, que va esdevenir la primera alcaldessa de la història de Mollet del  Vallès.

Tenaç, intel·ligent i combativa, l’Anna, va haver de desenvolupar la seva tasca en unes condicions molt difícils, per la manca de recursos tècnics, humans i econòmics, per l’existència d’un masclisme tant patent com les restes de les estructures del franquisme,  i per haver de superar tota mena d’entrebancs, de propis i estranys, quan no directament amenaces, segons em relatava personalment en algunes converses. 

Del seu mandat, emmarcat en una greu situació de crisi econòmica es podrien destacar moltes coses, entre d’altres, l’esforç per adequar i dotar la ciutat, que havia experimentat un creixement elevadíssim en pocs anys, dels serveis més bàsics, l'aprovació del nou Pla d'Ordenació Urbana (1981), Premi Nacional d'Urbanisme i la negociació amb l'INCASÒL per aconseguir l'abandonament del projecte d'una "ciutat satèl·lit" a l'entorn de Gallecs i la seva preservació com a espai agrícola.

Uns anys després dedicaria la seva tasca a col·laborar amb diferents col·lectius en l’impuls del moviment ecologista i feminista a casa nostra. L’any vinent es compliran 10 anys de la seva desaparició.La seva tasca política i social és ja patrimoni de tots els molletans, sense distinció de color polític.

Per això des de la CUP de Mollet, estem reclamant que es posi el nom de la nostra primera alcaldessa, Anna Bosch, a un espai, carrer o plaça de la ciutat. La ciutat està en deute amb l’Anna, un deute d’estima i reconeixement, un deute moral de recuperar i honorar la seva memòria. I els deutes es paguen.

Edicions locals