Volem ser lliures

Paula Carpintero

La violència masclista continua, per desgràcia, molt present en la nostra societat. És evident que des de sempre el sistema patriarcal ha dominat amb la seva autoritat imposada cap al sexe femení, provocant una distribució desigual del poder entre homes i dones.
Dins el sistema sexe-gènere, s'estableixen una sèrie de condicions socials diferents per a homes i dones, segons el paper o rol assignat i que si se surt de les normes establertes, pot arribar a convertir-se en un problema per a la dona, ja que la mateixa llibertat, la capacitat de prendre decisions i ser empoderada està "mal vist" o es critica, perquè no és el que s'espera d'ella. Els estereotips de gènere tampoc ajuden a millorar. La publicitat, el cinema, lletres de cançons, la televisió... fan que el masclisme es normalitzi en moltes ocasions, passant com a desapercebut quan en realitat s'amaga.
També l'amor romàntic ha fet molt mal, ja que està tan idealitzat que l'únic que comporta es crear falses expectatives i frustració en les relacions de parella, a més d'aquesta necessitat de creure que no podem viure sense l'altra persona. Aquest ideal es basa molt en la possessió de l'ésser estimat, i en l'anul·lació d'un mateix per entregar-se totalment a l'altre, que a la llarga portarà a la infelicitat.
La visió de construcció d'una relació saludable és estimar des de la llibertat, a més d'altres aspectes com la bona comunicació, expressar els sentiments i el que es vol, el respecte, la confiança, no tractar de canviar a l'altra persona i cuidar la relació cada dia. Socialment, s'ha de promoure tots aquests valors des de la coeducació, deixar de discriminar per raons de sexe i ensenyar des de la tolerància, l'afectivitat i la igualtat des de petits. Així, cada dia, estarem un pas més endavant de poder aconseguir acabar amb la violència de gènere, una realitat que ens correspon a tothom trencar-la.

Edicions locals