Beneficis de la banca, comissions bancàries i bretxa digital

Advocada i membre de Comunistes de Catalunya i EUiA Mollet

La gran banca espanyola va tancar l’any 2021 amb un volum de beneficis al voltant dels 20.000 milions d’euros, demostrant que els efectes negatius de la pandèmia no van recaure negativament sobre el sector financer.

La gran banca ha batut rècords i ha guanyat més de 10.000 milions d’euros amb les comissions i recàrrecs que aplica a la seva clienta. Les cinc principals entitats van ingressar 10,729 milions d’euros en aquest concepte, segons els informes elevats a la CNMV per part de Bankinter, BBVA, CaixaBank, Sabadell i Santander. Aquests cinc principals bancs espanyols basen el 36% de la seva activitat comercial en el cobrament de comissions, davant la mitjana del 26% a escala internacional.

A Espanya es cobren fins a 40 tipus de comissions, que arriben de vegades als 240 euros anuals. El ritme és de 29 milions diaris i d’1,2 milions per hora. Segons Manuel Pardos, president de l'associació de consumidors ADICAE, "les entitats bancàries han deixat d'aplicar les comissions com la definició legal estableix par convertir-les en una pota fonamental del seu negoci, incrementant-les sistemàticament per aconseguir sanejar els seus balanços a costa dels usuaris".

Crida molt l’atenció que aquest increment de comissions es produeixi en un moment en què la digitalització de les finances hauria de provocar precisament l’efecte contrari.

Per últim, la bretxa digital. La gent gran són els grans perjudicats perquè és la franja d'edat on hi ha més persones que no saben valdre's de la informàtica amb seguretat. Per això una part de la gent gran viu una sensació de feblesa per la seva fragilitat física, cognitiva, la soledat, les pors, la inseguretat econòmica... Aquesta pot ser una situació puntual perquè les noves generacions ja tenen els recursos informàtics per reduir la situació d'inseguretat, però avui és una situació real de la ciutadania.

Demanem als ajuntaments que treballin preferentment amb aquelles entitats bancàries que atenguin amb un tracte més humà a la gent gran amb finestra humanitzada. I al govern competent una normativa que els obligui.

Edicions locals